dilluns, 15 de març del 2010

Mor Miguel Delibes

Miguel Delibes va morir el 12 de març en Valladolid als 89 anys, segons ha informat la seua familia. L'escritor patia un càncer del qual fou intervingut en els anys noranta. Amb la seua obra Delibes consiguí donar un gir a la literatura espanyola, despres de la Guerra Civil. Era l'últim gran referent de les lletres castellanes del segle XX. La ciutat ha decretat tres dies de ''luto'' oficial. Les reaccions de la seua mort s'han succeït durant tot el dia: "Era la veu austera d'un pais sotmés en el silenci; la més alta cima de la literatura espanyola", ha dit a través d'un telegrama el president del Gobern, José Luis Rodríguez Zapatero. Una gran ovació i crits emocionats han rebut el seu cos a l'entrada de la Casa Consistorial, on s'han congregat milers de persones.

El llegat literari de Delibes esta ple pel sentiment amorós, la desigualtat social i el contrast entre la vida en el medi rural i en la ciutat. Atent a la parla de la gent del camp, al seu ric i precís lèxic és considerat com un dels últims reductes del espanyol de Castellà, encara que el novel·lista va introduir importants innovacions formals.

Va obtindre en 1947 el prestigios premi Nadal. Ha sigut varies vegades candidat al Nobel de Literatura. En 1973 va ingresar en la Real Academia Espanyola; en 1982 guanya el premi Príncip d'Asturies de les Lletres i en 1993 el premi Cervantes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada